Nertsen in een kooi

Bont

Het fokken van pelsdieren en het vangen van dieren in het wild voor de productie van mode- of luxeproducten is wreed, onethisch en onnodig 

25.5.2021

De wereldwijde bonthandel is big business met een waarde van ongeveer 40 miljard USD.1 Ondanks de tsunami van merken die beloven van bont af te zien en de enorme risico's die de bontindustrie met zich meebrengt ten aanzien van virusuitbraken als COVID, blijven merken als Max Mara en Dior wereldwijd bont verkopen. Bont is ook een ongelooflijk wrede handel, waarbij elk jaar miljoenen vossen, nertsen, konijnen, zeehonden, katten en honden onder afschuwelijke omstandigheden worden gehouden en wreed worden afgeslacht voor hun bont.   

95% van het bont is afkomstig van dieren die hun hele leven hebben geleden in boerderijfabrieken, waar zij gedurende hun korte leven afschuwelijke wreedheden en extreme stress, angst en lijden hebben ondergaan. Deformities are common and wounds are left untreated and quickly become infected.

 • Kleine, vuile en kale kooien maken het de dieren onmogelijk om zich vrij te bewegen en hun normale gedrag te vertonen.
 • Misvormingen komen vaak voor en wonden worden onbehandeld gelaten en raken snel geïnfecteerd.
 • Uit stress en frustratie vertonen de dieren abnormaal gedrag, zoals pelskauwen en zelfverwonding.
 • Behandelingsmethoden zijn onder meer het slaan, wurgen en slepen van dieren.
 • Wrede slachtmethoden zijn onder meer vergassing, elektrocutie, verstikking en het levend villen van dieren.
 • Selectief fokken van ‘monstervossen’ op pathologische zwaarlijvigheid om de omvang van hun pels te maximaliseren.

Het afschuwelijke gebruik van wildklemmen met stalen beugels, klemmen die in het lichaam van de dieren grijpen, onderwatervallen en nekklemmen veroorzaakt bij de in het wild gevangen dieren extreme pijn en leed. Dieren kunnen dagenlang lijden of sterven door bloedverlies, dorst, honger of als prooi van andere dieren voordat de jager terugkeert om de val te controleren. 

Fox suffering in a fur farm in Finland

Vos lijdt op een bontfokkerij in Finland

Allemaal zodat iemand bont kan dragen. 

Al dit lijden is volledig onverdedigbaar. Het is ook totaal onnodig.  

Maar er is hoop.

Wat doen wij?

De bontvrijbeweging heeft de afgelopen decennia opmerkelijke vooruitgang geboekt. Meer dan 1.500 modemerken, waaronder Prada, H&M, Gucci en Adidas, hebben toegezegd bontvrij te willen zijn en grote steden en mode-evenementen hebben zich tegen bont uitgesproken.   

In 2019 werd bontfokkerij illegaal gemaakt in Tsjechië, in 2021 diende het Oekraïense parlement een wetsvoorstel in om een einde te maken aan bontfokkerij en de gemeenteraad van Los Angeles steunde een nieuwe wet om de verkoop van bontmode te verbieden. Ook in New York City en in de staat Californië zijn wetsvoorstellen ingediend om de verkoop van bontproducten te verbieden.   

FOUR PAWS is ontstaan uit de vastbeslotenheid om een einde te maken aan bontfokkerij … en deze vastbeslotenheid is alleen maar gegroeid. Wij blijven het zeer succesvolle programma voor Fur Free Retailer steunen en met ons programma Wear it Kind  bouwen wij aan een wereldwijde beweging van mensen, merken en ontwerpers die ervoor willen zorgen dat geen enkel dier lijdt in naam van de mode.

FOUR PAWS and Fur Free Alliance successfully call on luxury fashion brand Prada to go-fur free

VIER VOETERS en de Fur Free Alliance roepen luxemodemerk Prada om bontvrij te worden

“Onze organisatie is ontstaan toen we ons meer dan een kwart eeuw geleden verzetten tegen bontfokkerijen in Oostenrijk." 

Heli Dungler, oprichter van FOUR PAWS

Hoe kunt u helpen?

 • Doe de Wear it Kind-belofte om nooit dierenbont te dragen. 
 • Let goed op bij imitatiebont, want het komt steeds vaker voor dat dierenbont wordt voorgewend als imitatiebont. Zie onze gids om het verschil te zien of vermijd het gewoon helemaal, als u het niet zeker weet. 
 • Onderteken onze petitie om de verkoop van bont in Victoria en New South Wales te verbieden. 
 • Detailhandelaren zijn gevoelig voor druk vanuit de consument, dus spreek met of schrijf naar het management van alle winkels die bont verkopen. 
 • Onderteken onze petitie om een einde te maken aan de bontindustrie. 
 • Zoek Bontvrije verkopers en gebruik onze Wear it Kind-koopgids om u te helpen voor diervriendelijke mode te kiezen.

Bron

1. Abnett, K 2015, ‘Inside the growing global fur industry’, Business of Fashion, https://www.businessoffashion.com/articles/intelligence/insid e-the-growing-global-fur-industry.

Zoek